Way Out West blir alltmer jämställt

Home / Okategoriserade / Way Out West blir alltmer jämställt

Den tionde upplagan av Way Out West slog publikrekord med ca 33 000 besökare varje dag, och bjöd på ett närmast jämställt musikprogram med världsartister såsom SIA, PJ Harvey, The Libertines, Zara Larsson och Morrissey.

Erik Lundin spelade på Way Out West på fredagen och gästades av bland annat Silvana Imam och Adam Tensta.
Erik Lundin spelade på Way Out West på fredagen och gästades av bland annat Silvana Imam och Adam Tensta.

Totalt 136 akter spelade på Way Out Wests scener i helgen. Av dessa var 57 % mansdominerade, 40 % kvinnodominerade och 3 % mixade. Under de fem år Jämställd festival har granskat festivalens könsfördelning bland musikakterna har de stadigt fått en alltmer jämställd line-up. I år är dock siffrorna i princip desamma som förra årets – även då hade festivalen 57 % mansdominerade akter. Artistbokaren och arrangören Ola Broquist från Luger, som arrangerar festivalen, önskar att dom hade förbättrat siffrorna ytterligare i år.

– Man vill ju göra det bättre hela tiden. Men jag vill ändå se till helheten för Way Out West, Popaganda och Stockholm Music & Arts som vi också arrangerar. I princip får vi ihop jämställda line-ups och så diffar det lite här och där. Men vi kan såklart bli bättre, säger han.

Stockholm Music & Arts hade i år 58 % mansdominerade akter, och de preliminära siffrorna från Popaganda som äger rum om två veckor är 42 % mansdominerade akter.

Enligt Ola Broquist är det inte svårt att boka jämställt.

– Vi har ingen mer strategi än att vara medvetna och hålla lite koll när vi bokar. Men det som generellt kommuniceras från framför allt utländska agenter är otroligt mansdominerat. Till dom säger vi att det här är en viktig fråga för oss och vår publik, att det inte funkar med ett så mansdominerat utbud som vissa har. En del är mer mottagliga än andra för att höra sådant, säger han.

Men Broquist är optimistisk vad gäller att få ett mer jämställt utbud av agenter i framtiden.

– Det är bra att öppna dialogen. Sakta men säkert kommer väl den världen också förändras.

Johanna Jung