The Island Festival 2015: En utsåld festival med jämn könsfördelning

Home / Artiklar och intervjuer / The Island Festival 2015: En utsåld festival med jämn könsfördelning

Bokningsbolaget Live Nation står bakom ett stort antal festivaler i Sverige, bland andra Summerburst som år efter år fått kritik för sin rekordhöga mansdominans. Nu på lördag anordnar Live Nation tillsammans med ett par andra aktörer en endagsfestival i Karlstad som tvärtemot Summerburst har en helt jämn könsfördelning på sin scen.

The Island Festival har bokat totalt sju akter där tre är mansdominerade, tre kvinnodominerade och en mixad. 43 % mansdominerat, 43 % kvinnodominerat och 14 % mixat alltså.

– Det känns jättekul, säger festivalgeneralen och bokningsansvarige Anders Boström om siffrorna, men påpekar samtidigt att de inte bokat några av artisterna utifrån vilket kön de har.

– Vi har inte låtit bli att boka några mansdominerade akter eller så, men det går ju inte att undvika att tänka på jämställdhetsaspekten eftersom det är en så aktuell fråga just nu.

Hur kommer det sig då att det är en så stor skillnad mellan Summerburst och The Island Festival, just när det kommer till könsfördelningen?

– Genrebredden. På The Island Festival har det inte varit något problem att hitta akter med kvinnodominans. Vi har dessutom fått i stort sett alla artister som vi visat intresse för! Om det hade blivit samma siffror som i Summerburst så hade vi ju fått tänka till, men det behövde vi aldrig.

Enligt Boström är frågan om jämställdhet i musikbranschen allas ansvar. Han beskriver mansdominansen som en ond cirkel där bristen på kvinnliga förebilder är en stor faktor.

– Skivbolagen, vi som bokar, agenter… Alla måste ta sitt ansvar. Även festivaler givetvis. Det här är något vi måste göra tillsammans!

Exakt hur detta ansvar ser ut framgår inte av Boströms svar, men klart är att The Island Festival är ett gott exempel. Festivalen beräknas bli en succé och har redan sålt slut alla sina biljetter. Planen är att festivalen ska leva vidare och bli en årligt återkommande Karlstadsfestival.

– Vi är väldigt ödmjukt glada över att vi sålt slut redan en vecka innan festivalen. Vi ska göra den bästa festivalen vi kan!, lovar festivalgeneralen avslutningsvis.

Kristina Wicksell