Stockholm Music & Arts 2015: ”Det är inget hokus pokus”

Home / Artiklar och intervjuer / Stockholm Music & Arts 2015: ”Det är inget hokus pokus”

Även i år presenterade Stockholm Music & Arts en jämställd lineup, något som bokaren Ola Broquist numer tycker är självklart.
– Om det är festivaler som i dag inte bryr sig så är mitt tips att börja pensionsspara, säger han.

Magic Numbers på Stockholm Music & Arts förra året. Foto: Liliane Callegari/Flickr.
Magic Numbers på Stockholm Music & Arts förra året. Foto: Liliane Callegari/Flickr.

I lördags drog stadsfestivalen i gång och har under sina två dagar presenterat en lineup bestående av 55 procent kvinnodominerade akter och 45 procent mansdominerade. Även på affischer och hemsida står akterna varannan kvinnodominerad och varannan mansdominerad.

Ola Broquist från Luger, bokare för bland annat Stockholm Music & Arts, berättar för Jämställd festival hur festivalen jobbar med jämställdhet.

45 % mansdominerade akter och 55 % kvinnodominerade. Vad säger du om de siffrorna?

– Det är vi såklart väldigt glada över.

Hur har ni jobbat med jämställdhet det senaste året?

– Ungefär som tidigare. Det finns hela tiden i vårt medvetande och är en naturlig del i processen. Och tack vare att ni och flera andra lyft fram frågan så bra de senaste åren så tror jag det filtrerats ut som en naturlig del i en allt större del i både vår och andra organisationer samt hos publiken. Det är bra.

Hur kommer ni jobba vidare med jämställdhetsarbetet till nästa år?

– Vi har inte tagit beslut om några helt nya grepp ännu, men det är tänkbart att vi gör det i höst när vi utvärderar.

Stockholm Music & Arts har blivit känd för just sin jämställda lineup. Hur ser du på det?

– Det känns kul och bra på alla sätt. Vi hoppas det kan funka som inspiration för andra.

Vad tänker du om festivalernas ansvar när det kommet till jämställdhet – finns det någon ursäkt för att inte boka jämställt?

– Det finns ingen ursäkt för att inte boka feministiskt. Det finns heller ingen ursäkt för att inte jobba för att boka jämställt. Det finns fortfarande omständigheter som gör att det inte blir 50/50 på alla festivaler. Just 50/50 på lineupen varje år är i förlängningen inte det allra viktigaste. Det kan variera lite från år till år beroende på en massa orsaker. Det är den feministiska utgångspunkten och en strävan efter jämställdhet som är det viktigaste.

Vilka är dina tips till festivaler som har en väldigt skev könsfördelning bland sina artister?

– Om det är festivaler som vill förbättra det så är mitt tips nog i all enkelhet att jobba hårdare och mer metodiskt med just den frågan. Det är inget hokus pokus. Om det är festivaler som idag inte bryr sig så är mitt tips att börja pensionsspara.