I år har Melodifestivalen en jämn könsfördelning bland artisterna på scenen. Men den tidigare utbredda mansdominansen bland låtskrivarna har vuxit sig ännu starkare.
Trots Melodifestivalens uttalade mål om en jämn könsfördelning bland låtskrivarna har de i år ett ännu mer mansdominerat startfält än förra året, enligt vår årliga granskning av festivalen. 86 procent av årets 28 bidrag är skrivna av en majoritet män. Förra året låg den siffran på 75 procent.
Vad som däremot går åt rätt håll är könsfördelningen på scenen. 50 procent av musikakterna i årets tävling är mansdominerade, 46 procent är kvinnodominerade och 4 procent mixade. Nytt för i år är dessutom att Melodifestivalen själva räknat könsfördelningen i samband med att de släppt artisterna.

Om Melodifestivalens jämställdhetsambitioner
Inför 2014 års tävling satte Melodifestivalledningen för första gången upp ett jämställdhetsmål: minst 20 procent av bidragen skulle ha minst en kvinna som upphovsperson. I praktiken innebär det att den totala andelen kvinnor som är låtskrivare kan ligga på långt under 20 procent. Inför förra årets tävling höjdes andelen till 50 procent men med samma sätt att räkna.