JÄMSTÄLLD FESTIVAL HJÄLPER MELODIFESTIVALEN 2014

Home / Artiklar och intervjuer / JÄMSTÄLLD FESTIVAL HJÄLPER MELODIFESTIVALEN 2014

Såhär på självaste internationella kvinnodagen är Jämställd festival stolta över att kunna presentera lite peppiga news: Melodifestivalen lovar bättring till 2014! Kanske. De skulle i alla fall vilja. Så nu gör vi det tillsammans!

jamstalldfestivalchrister
Obs! Bilden är ett montage.

Pepp har dock inte varit den genomgående känslan de senaste dagarna. Med endast en kvinnlig akt i finalen och med bara FYRA bidrag skrivna av enbart kvinnor sedan 2002 är det lätt att känna sig nedslagen. Vi har fått prata med Thomas Hall, evenemangsansvarig för Melodifestivalen. Det vi undrar är såklart varför det ser ut såhär – hur kan det ha varit så få bidrag skrivna av kvinnor? Thomas Hall säger att den enkla förklaringen är att det är så skevt i musikbranschen i stort. ”Även om det kanske inte är riktigt SÅ skevt”.

Men tänk så hoppfullt det då känns när Thomas berättar att han är medveten omproblemet och säger att de ”måste göra något åt detta till nästa år”.

Fler goda nyheter är att Melodifestivalens ledningsgrupp är, som Thomas Hall uttrycker det, ”jättejämställd”. Den består av tre kvinnor och två män. Dock är det bara vara en (man) som väljer ut halva startfältet av låtar till Melodifestivalen varje år. Mer om detta snart.

Thomas är, precis som vi, fylld av hopp: ”jag är glad att den här frågan (om jämställdhet, reds anm) har lyfts”, säger han. Jämställd festival kan bara hålla med. Precis vad som ska göras till nästa år vet han inte, men det tänkte vi att vi skulle hjälpa honom med.

Thomas, Christer och resten av  gänget, här kommer lite tips för en mer jämställd Melodifestival:

  • Det finns sjukt många grymma låtskrivare som inte är män. Fråga Rättviseförmedlingen till exempel. De kan hjälpa er.
  • Halva startfältet väljs idag ut av Christer Björkman. Män tenderar att välja andra män. Kanske kan Christer få sällskap av någon grym person som inte är just man? Amanda Lindholm från Jämställd festival har redan anmält sig som frivillig. Hör av er till henne på amanda@jamstalldfestival.se
  • Tråkiga strukturer är trist. Att det är så läskigt låg representation av låtskrivande kvinnor på Melodifestivalen är resultatet ingrodda mönster av män som tar in män som tar in ännu fler män som odlar föreställningen om att kvinnor nog faktiskt inte ens vill skriva musik. I intervjun med Thomas Hall berättade han att Christer Björkman konstaterat att män i högre grad verkar vilja tävla i musik. Det tror vi är långt ifrån hela sanningen. För att kunna bryta såna här mönster måste en bli varse dem. Vi på Jämställd festival kommer gärna förbi och berättar om detta.

Är ni läsare också glada över denna första önskan om förändring? Maila Melodifestivalen, SVT och Thomas Hall på thomas.hall@svt.se tacka och berätta på vilket sätt ni vill att de ska bättra sig.

All kärlek,
Jämställd festival
er feministiska vän i den glittriga Melodifestivalsdjungeln.

(Fotona är tagna av Kristina Wicksell, Jonatan Staaf och Jenny Staaf)