Festivalstatistik

Home / Festivalstatistik

HUR RÄKNAR VI?

Vi räknar en kvinnodominerad som en akt där minst 50% identifierar sig som kvinnor. En mansdominerad akt är en akt där minst 50% identifierar sig som män. ”Mixat” betyder att det antingen är 50% män och 50% kvinnor eller att artisterna inte identifierar sig med något kön alternativt att vi inte känner till vilket kön artisterna i den akten har. En akt är en soloartist eller ett band.

Och hur vet vi vilka som identifierar sig som kvinnor respektive män? Precis som många gissar så kan vi inte vara helt säkra på detta eftersom att vi inte har möjlighet att fråga alla artister personligen. Men vi försöker ta reda på så mycket vi kan om akterna och fattar sedan ett beslut utifrån den informationen. Vi har valt att skriva ”personer som identifierar sig om kvinnor” och ”personer som identifierar sig som män” för att vi tycker att det är ett mer sympatiskt sätt att se på människor.

Vi har också fått frågan om vilka personer det är vi räknar, ofta har en soloartist en eller flera medmusiker med sig på scen, räknar vi dem också? Nej, det gör vi inte. I den här granskningen har jamstalldfestival.se valt att fokusera på huvudartisten/bandet(i band räknar vi givetvis samtliga medlemmar). Vi är dock alltid intresserade av att utveckla våra metoder, vill någon hjälpa oss att göra någon annan typ av granskning så hör av er!