En liten övervikt av män på årets Stockholm Music & Arts

Home / Festivalgranskningar 2016 / En liten övervikt av män på årets Stockholm Music & Arts

Stockholm Music & Arts har länge utmärkt sig som den enda större svenska festival som varje år bokat ett musikprogram med jämn – eller kvinnodominerad – könsfördelning. De senaste åren har de fått sällskap av flera andra festivaler men året de grundades (2012) låg de på 65 % kvinnodominerade akter vilket då var unikt.

Foto: Stockholm Music & Arts
Foto: Stockholm Music & Arts

Sen dess har festivalens program legat på mellan 40-60 % kvinnodominerade akter och enligt arrangörerna är det en självklarhet att hålla en jämn könsbalans på scenerna.

Idag inleds festivalens femte upplaga på Skeppsholmen i Stockholm. Av totalt 31 musikakter är 58 % mansdominerade, 39 % kvinnodominerade och 3 % mixade. En övervikt av män således.

Vi har inte kunnat nå någon från Stockholm Music & Arts i år men i en intervju med oss förra sommaren sa bokaren Ola Broquist att det finns omständigheter som gör att det inte alltid blir 50/50 på scenerna.

– Just 50/50 på lineupen varje år är i förlängningen inte det allra viktigaste. Det kan variera lite från år till år beroende på en massa orsaker. Det är den feministiska utgångspunkten och en strävan efter jämställdhet som är det viktigaste, sa han då.

Kristina Wicksell