Emmabodafestivalen 7 procentenheter mer mansdominerad än förra året

Home / Festivalgranskningar 2014 / Emmabodafestivalen 7 procentenheter mer mansdominerad än förra året

Emmabodafestivalen anordnas av den ideella föreningen Vinterbadarna. Festivalen äger rum i Emmaboda i södra Småland och har 26 år på nacken. 2012 – året då Jämställd festival grundades och vi började att sammanställa statistik – hade festivalen 86 % mansdominerade akter och bokaren Håkan Karlsson hade redan utmärkt sig genom att i en DN-intervju uttrycka hur lite han bryr sig om jämställdhet. Förra året såg könsfördelningen ungefär likadan ut: 85 % mansdominerade, 11 % kvinnodominerade och 4% mixade akter.

Hur ser det då ut i år? Har mansdominansen minskat något? Nej, dessvärre fortsätter Emmabodafestivalen bevisa att de inte prioriterar jämställdhetsfrågan och har i år – till skillnad från de flesta andra festivaler som åtminstone tar små steg framåt – försämrat sin statistik avsevärt.

Av totalt totalt 66 akter var 61 stycken mansdominerade, 4 kvinnodominerade och en mixad. Emmabodafestivalen är nu alltså uppe i 92 % mansdominerade akter, 6 % kvinnodominerade och 2 % mixade. Sju procentenheter mer mansdominerat än förra året. Detta trots att ett flertal av de mansdominerade akterna ställde in under festivalhelgen, och således inte är inräknade i vår statistik.

Emmabodafestivalens dåliga siffror har uppmärksammats i en del medier men de har själva inte uttalat sig om statistiken. Även vi har försökt nå någon ur arrangörsgruppen för en intervju men de har inte återkommit till oss. Här kan ni lyssna på ett inslag i P4 Kalmar, här i Kulturnytt och även i detta inslag i TV4-nyheterna nämns Emmabodafestivalen.

Kristina Wicksell