Bråvalla 2013

Home / Artiklar och intervjuer / Bråvalla 2013

Sveriges nya festivalgigant stavas Bråvalla. Många beskyller festivalen för att vara orsaken till att Peace & Love tvingades gå i konkurs och som vi redan nämnt har protester mot festivalens homogena artistutbud förekommit. Festivalen har dock även hyllats och sålde slut på sina biljetter. Det vi intresserar oss för är förstås könsfördelningen och nu när festivalen är över kan vi meddela hur det slutliga artistutbudet såg ut.

Bråvalla festival ägde rum 26-29 juni i Norrköping. Antalet bokade musikakter var 103 och av dessa var 86 mansdominerade och 17 kvinnodominerade. I procent blir detta 83% mansominerade akter och 17% kvinnodominerade akter.

IMG_1178

Vi talade med pressansvarige Ami Mörén från FKP Scorpio – som är bokningsbolaget bakom även Hultsfred och Getaway Rock – om könsfördelningen på Bråvalla.

”Det är såklart tråkig statistik, speciellt med tanke på att vi av flera olika skäl, främst logistiska, fått nej av väldigt många kvinnliga akter under bokningsarbete inför årets festival.”

Trots den tråkiga statistiken berättar Ami att FKP Scorpio har ett jämställdhetsmål.

”FKP Scorpio jobbar för att på lång sikt nå en bättre balans och könsfördelningen är en viktig aspekt bland flera i det hela.”

Publikens fel?

Ami menar att en del av ansvaret för de dåliga siffrorna ligger på publiken.

”De undersökningar vi har gjort gällande önskningar av band osv så är det en kraftig slagsida mot mansdominerade akter. Genom att öppna upp för diskussion kan vi åskådliggöra problemet för fler människor och därmed bidra till förändring. Vi är lyhörda för vad vår publik önskar.”

Trots detta lovar hon att Bråvalla kommer att fortsätta jobba aktivt med frågan.

”Vi har jobbat och kommer fortsätta att jobba aktivt med att ha en bättre fördelning. Därför tycker vi också att det är viktigt att den här frågan lyfts. Det är en mansdominerad bransch där det naturliga urvalet av tillgängliga band som ska sälja biljetter fullständigt domineras av män.”

Listorna på icke-mansdominerade akter

Våra och Rättviseförmedlingens listor på icke-mansominerade akter har de fått på posten.

”Ett väldigt bra initiativ som en del utav ett långsiktigt arbete som vi alla måste fortsätta att jobba aktivt med för att eftersträva bättre jämställdhet inom branschen.”

Vi kommer förstås att hålla kontakten med Bråvalla och hoppas att deras siffror förbättras till nästa år.