
Urkult är den mångkulturella festivalen i Näsåker dit musiker och besökare från hela världen samlas för att ta del av musik, shower, utställningar och workshops. Enligt Urkult själva är ”kärlek, respekt och inkludering de viktigaste kryddorna” för festivalen, något som de verkar ha lyckats med när det kommer till inkluderingen av kvinnor på scenerna.
På Urkult spelar i år 30 procent (10 st) mansdominerade musikakter, 60 procent (20 st) kvinnodominerade akter och 10 procent (3 st) mixade akter.
Vi har pratat med artistbokaren Ken Day som var med och startade festivalen och som bokat årets line-up, om hur han jobbat för att få fram en så hög representation av kvinnor bland de artister som uppträder.
– Vår styrelse hade ett önskemål om att artisterna som spelar på Urkult ska vara 50/50 när det kommer till kvinnor och män, och då har jag gått efter det när jag planerat programmet och bokat artister, säger Ken Day.
– Jag har kollat på musikens kvalité och styrelsens krav, det behöver inte vara så mycket svårare än det.
En strategi som Ken Day arbetat med är att både gå genom de traditionella bokningsbolagen och söka upp artister och agenter själv.
Även tidigare år har Urkult varit en av de festivaler som erbjudit en större mångfald vad gäller könsrepresentation bland uppträdande musikakter. Ken Day menar att skapandet av ett inkluderande program är ett pågående arbete där festivalstyrelsens policy om jämställdhet varit viktigt. Han tror även att valet av de uppträdande akterna påverkar festivalen som helhet.
– Med ett utbud som är inkluderande kan vi skapa bra kvalité på festivalen och en stämning som gör besökarna glada och där alla får vara med.
Vad är viktigt att tänka på när man som artistbokare planerar ett program, för att göra det jämställt?
– Jag försöker tänka på alla kriterier när jag bokar artister, något som även märks i vårt program – på Urkult spelar alltifrån unga band till äldre kvinnor, artister med olika bakgrunder och etnicitet och med olika typer av erfarenheter.
Jämställd festival har även tidigare år granskat jämställdheten på Urkults scener och skrivit om deras jämlikhetspolicy.
Nathalie Vukmanic