91 % av akterna på Europas tio största urbana festivaler är mansdominerade

Home / Artiklar och intervjuer / 91 % av akterna på Europas tio största urbana festivaler är mansdominerade

Det är siffror som kollektivet Femtastic har tagit fram tillsammans med Jämställd festival. På fredag ska statistiken debatteras med bokningsbolagen Scorpio, Live Nation och Monstera.

I dag släpper det feministiska musikkollektivet Femtastic och den ideella föreningen Jämställd festival en rapport över könsfördelningen av artister på Europas tio största urbana festivaler. På fredag följs rapporten upp av en paneldebatt med några av de tyngsta aktörerna i branschen: Scorpio, Live Nation och Monstera.

Jämställd festival har granskat festivaler sedan 2012 och släppte nyligen en analys av 10 svenska festivaler. Där blev resultatet att 73 % av akterna är mansdominerade.

–  En sådan otroligt skev könsfördelning som vi ser på Europas scener är ett demokratiproblem och hela musikbranschen, men särskilt bokningsbolagen och festivalarrangörerna, har ett ansvar att se till att detta förändras, säger Amanda Lindholm, grundare av Jämställd festival.

På fredag samlar Femtastic och Red Bull Music Academy Weekender några av festivalbranschens mest tongivande namn för att diskutera könsfördelning på Europas festivalscen. Medverkande i panelen är Lisel Naeslund (Live Nation), Rickard Nilsson (FKP Scorpio Sweden), Karl Törnros (Monstera), Amanda Lindholm (Jämställd festival) och Erika Lagerström (Femtastic, FAM). Moderator är musikjournalisten Calle Dernulf.

–  Bakgrunden till rapporten är ”FAM”, ett musikutbyte vi gör med det holländska rap-kollektivet Dam Dutchess. Vi satt tillsammans och fantiserade om festivaler i Europa som vi ville spela på, men insåg att det inte fanns någon plats för oss för att vi var kvinnor. Det gjorde fan ont i hela kroppen att inse det, säger Vanessa Marko, grundare av Femtastic.

Paneldebatten är gratis och tillgänglig för alla över 18 år. Den pågår mellan 17:00 – 19:00 på scenen “Sjuan” på Södra teatern i Stockholm som en del av musikfestivalen Red Bull Music Academy Weekender som pågår fredag och lördag. Event på Facebook:  https://www.facebook.com/events/890715444272837/

Web